Duften av vin #Vinskole

 


Dufter i vin kan strekke seg fra det fruktige og friske slik som bær eller sitrusfrukter til blomster og vanilje. Men det kan også vise til hint av nøtter, sopp og skogbunn for å nevne noen. Med andre ord så kan man finne hundrevis av aromaer i vin, noe som kan skape forvirring for mange. Men hvorfor er det slik? Vin er jo i utgangspunktet knuste druer, så hvorfor lukter det ikke nettopp det? Svaret finner man ved å ta for seg fem faktorer som skaper forskjellige dufter

 

1. Druen

Det finnes tusenvis av forskjellige druesorter i verden, å alle disse har forskjellige personligheter i form av hva de lukter og smaker. Noen kan dufte roseblader og fioler mens andre dufter mer solbær og plommer.

2. Gjær

For å lage vin så trenger man gjær. Gjær spiser sukker å produserer alkohol. Men gjær produserer også dufter av blant annet frukt.

3. Malo

Malo er forkortelse for noe som heter Malolaktisk gjæring. Som kort fortalt er en ønsket bakterie som omdanner en syre type i vin til melkesyre, noe som fjerner den stikkende ubehagelige syren. Malo skaper også noen ganger ganger i større eller mindre grad aromaer av smør, toast osv

4. Lagring på nye trefat

Lagring på fat gir dufter av krydder til en vin. Dette kan være vanilje, nellik eller cedertre. Men også toast eller bål dersom fatet har blitt ristet over en flamme før det har blitt tatt i bruk. Hvor i verden fatet kommer fra bestemmer også litt hva slags aromaer som gir seg til kjenne i en vin. Det være seg Vanilje fra Amerianske fat eller Nellik og Cedertre fra Franske fat.

5. Alder

Etterhvert som en vin blir eldre, desto mer påvirket av oksidasjon blir den. Dette skaper etterhvert aromaer av nøtter, sopp, lær og skogbunn.

 

Når man så stikker nesen ned i glasset så kan man dele duftene man får inn i 3 grupper.


Primær

Dette er frukt og blomster duftene som kommer fra druen eller gjær. Kjenner man kun disse så er det en ung og frisk vin.

 

Sekundær

Her kommer hvordan vinmakeren har behandlet vinen inn i bildet. Det kan være fatlagring eller andre teknikker som skaper disse duftene. Vanilje eller nellik er gode eksempler.

 

Tertiær

Så var det alderen. Eldre viner vil utvikle disse duftene hvis vinen har god nok kvalitet til å tåle tidens tann. Nøtter, Lær og sopp er gode eksempler her.

 

Snurr på glasset!

Ved å snurre på glasset gjør du det lettere for duftene å komme ut av glasset. Dette krever litt trening, så vær forsiktig til du har fått teknikken inn, slik at du slipper å søle vin over alt av møbler og klær.Så er det på tide å stikke nesen ned i glasset. Et godt tips her er at hvis du kjenner lukten når nesen er langt fra glasset, så er det en aromatisk vin. Må du langt ned i glasset med nesen, så er det en nøytral vin. Dette har ikke noe med om kvaliteten på vinen er lav eller høy, men kan fortelle deg hva slags drue type det er. Riesling og Sauvignon Blanc er veldig aromatiske druer, Chardonnay derimot er ganske nøytral.

 

Aromahjulet

 Å skille de forskjellige duftene fra hverandre kan være litt vanskelig til å begynne med. Et godt hjelpemiddel kan være å bruke et aroma hjul. Søker man på nettet så kan man finne mange gode aroma hjul med høy oppløsning. Når man skal bruke et aroma hjul så begynner man inners i hjulet med den første sirkelen å jobber deg utover. Kjenner man for eksempel Fruktig, så jobber du deg videre ut i sirkelen. Hva slags fruktig? er det bær eller sitrus. Hvis det er bær, hva slags bær? Bringebær eller solbær?

 

Ikke vær redd for å prøve nye viner, mange har en tendens til å kjøpe det samme hver gang. Våg å prøve, det er eneste måten å lære på. Husk også å ha det gøy!

 

2 kommentarer

Torunn

18.06.2017 kl.18:12

Veldig spennende!

Ha en fortsatt fin søndag :)

Marius Aasly

20.06.2017 kl.22:32

Hei Torunn, takk for det!
Til deg også :)

Skriv en ny kommentar

Marius Aasly

Marius Aasly

34, Sandefjord

En høy lidenskap for vin, 16 års bransjeerfaring fra vin og brennevinsbransjen i bunn, med en vinkelner utdannelse på toppen. For tiden godt i gang med Diploma utdannelsen WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits, som er verdens nest høyeste utmerkelse innen Vin og Brennevin.

Kategorier

Arkiv

hits